על שיטת פילאטיס

פילאטיס: כל מה שרציתם לדעת על שיטת האימון הבריאה ביותר

זה נמצא בכל מקום, כבר אי אפשר לברוח מהשיטה שהומצאה לפני תשעים שנה, ונדמה שכולם עושים אותה.
מגיל עשרים ועד שמונים, מכל כושר גופני ועד ספורטאי הספה…
ממציא השיטה, ג'וזף פילאטיס, החל בשיקום פצועי מלחמת העולם הראשונה והמשיך בשיקום פציעות של רקדנים מקצועיים בניו-יורק. אין ספק כי מדובר בתופעה עולמית כובשת, בארה"ב בלבד נרשם בשנים האחרונות גידול של למעלה מ-2000 אחוזים.

האם זה כל כך טוב? זה באמת עוזר לטיפול בבעיות גב? האם נֵרָאה צעירים מעוצבים ומחוטבים יותר? שמעתי שזה אפילו משפר את חיי המין…

השיטה שהמציא פילאטיס הביאה חידוש לתחום העיסוק הגופני: במקום לשים דגש על קיצור השרירים וכיווצם, לעבוד דווקא על הארכתם. חידוש נוסף שהביא הוא העבודה על השרירים הפנימיים, המחזיקים את הגוף ונותנים את היציבה לשלד. פילאטיס נהג לומר "אתה צעיר כפי שעמוד השדרה שלך גמיש", כך שהמראה החיצוני, החיטוב והעיצוב הם הבונוס.

מה עושים בשיעור?

בפילאטיס – יתלוו לשיעור צלילים של מוסיקה נעימה בקצב של שנטי והוראות עדינות של מדריכה המפקחת על כל תנועה ונשימה שלך ועוד ארבעה או חמישה משתתפים. בפילאטיס אין מעבידים את השרירים עד ששורף או כואב ואין קפיצות וטלטולי גוף. כל תנועה נעשית מתוך ריכוז רב דיוק ובקרה ושמירה על נשימה נכונה.

החימום נעשה על מזרן ועזרים כגון גומיות, כדורים בכל הגדלים, טבעות פילאטיס ועוד. אתם תידרשו לנתק את הישבן מהרצפה חוליה אחר חוליה עד חגורת הכתפיים, בשליטה מלאה וללא תנופה. גם בפילאטיס עושים כפיפות בטן רק שזה נראה הרבה יותר קל. עיקר העבודה בפילאטיס היא באיכות הביצוע של התנועות ולא במספר הפעמים, ומרכז הגוף הוא החלק שמקבל את מירב תשומת הלב בהדרכה.

בחלקו השני של השיעור עולים על "המיטות" שנקראות בשם המפוצץ "קאדילק" ו"רפורמר". הן העתק כמעט מדויק של המיטות שפילאטיס בנה בתחילת המאה שעברה, שקפיצים קשורים אל עגלה הנעה בקלילות לאורך המיטה בהרגשת ריחוף, כיף. יש גם חבלים המשמשים לתרגילי ידיים ורגליים. האמת, לא קל ועובדים קשה.

למה זה טוב ולמי?

פילאטיס נחשב לשיטת האימון הבריאה ביותר כי היא צמחה מתוך השיקום. ככל שאנו מתבגרים הסיכון לפציעות גדל ובעיקר לפציעות שאינן חמורות אך גורמות לחוסר איזון גופני שמחמיר או מתקבע ולעיתים אף מלווה בכאבים כגון פריצת דיסק, שבר ועוד. הפילאטיס במהותו עובד על איזון הגוף דבר התורם מן הסתם גם לאיזון הנפשי.

לנשים הפילאטיס עושה טוב, הוא מחטב את הגוף והופך אותו לארוך יותר ומהודק. היציבה משתפרת בהרבה ואפשר לצמוח ב-2-3 ס"מ. הישבן מוצק יותר ובכלל הגמישות משתפרת מאד. פילאטיס גם פותר בעיות של צניחת רחם ובריחת שתן. התרגול בפילאטיס מחזק את שרירי קרקעית האגן המחזיקים את הרחם ומאפשרים שליטה טובה יותר בבריחת שתן. עבודת ההתנגדות שבה עובדת השיטה עוזרת לחיזוק העצמות ומניעה של בריחת סידן.

לגברים מומלץ לשלב את התרגול עם פעילות סיבולת נוספת שכן בפילאטיס אין עבודת לב –ריאה. רוב העבודה נעשית בדופק נמוך וכמעט שאין מזיעים. אז גם אם אתם עושים חדר-כושר חשוב לשמור על יציבה נכונה כדי לשמור על הגב והברכיים ולשמור על גמישות המפרקים. כשהגבר המטרוסקסואל החדש רוצה גוף של רקדן, ארוך, עם שרירים מהודקים ולא מנופחים וישבן מוצק, הוא הולך לפילאטיס השכונתי.

לבני נוער מומלץ לאחר סיום הצמיחה.

לסיכום,

צריך לבוא עם ראש פתוח ולהבין שהכיף הכי מפנק זה ההדרכה הצמודה ושכל שנדרש ממך לעשות זה רק מה שנוח ולא כואב. תיתכן מעט בעיות קואורדינציה שחולפות לאחר מספר שיעורים.

האם חיי המין שלנו ישתפרו? בהחלט כן. אצל הנשים השליטה בפלג האגן התחתון והגמישות במפרקים עושים את שלהם. ולגברים, חיזוק הבטן התחתונה מאפשר תנועה חופשית יותר ואף עיכוב שפיכה מוקדמת.

והחלק החשוב זה המחיר. זה לא זול. ואם משווים לאחת מהרשתות של חדרי הכושר אז הפילאטיס יקר יותר. אבל האמת היא שלא כולם אוהבים ללכת לחדר כושר ובטח שאין שם מדריך צמוד המפקח על כל תנועה ונשימה.

כדברי ג'וזף פילאטיס: "אחרי עשרה שיעורים תרגיש בשינוי, אחרי עשרים שיעורים תבחין בשינוי, אחרי שלושים שעורים תהיה שונה".

ג'וזף פילאטיס וההיסטוריה של השיטה

שיטת הפילאטיס, שממציאהּ ג'וזף פילאטיס קרא לה "Contrology" (מהמילה control – שליטה), החלה להתפתח בשנות ה-20 וה-30 של המאה העשרים.